Site icon CEASURI LA FIX

Ceasurile între istorie şi destin

Indiferent că au fost ceasuri de mana, quartz, mecanice, ceasuri automatice sau de perete ceasurile au fost martore la desfăşurarea evenimentelor din viata oamenilor. Au măsurat timpul acumulând istorie şi poveşti adevărate de viaţă, urmărind destinele oamenilor cu dramele şi bucuriile lor. Privind în urmă, ceasul este personajul din umbră care păstrează impasibil echidistanţa atunci când încep şi se sfârşesc  războaiele, când dictatorii şi imperiile se prăbuşesc sau când începe numărătoarea inversă pentru lansarea in spatiu a rachetelor şi sateliţilor.

Când au apărut ceasurile

În antichitate se foloseau diferite instrumente pentru măsurarea timpului: clepsidra, obeliscul solar, sau firul cu plumb. Primele ceasuri din lume au fost cele care s-au bazat pe forţa constantă a apei, care punea în mişcare nişte pârghii mobile. Acest tip a fost funcţional în China, Babilon, Grecia şi Egipt cu aproape 5000 de ani în urmă. În evul mediu erau folosite exclusiv în biserici pentru a marca începutul slujbelor religioase. Cel mai vechi ceas mecanic din lume se găseşte din anul 1836 în Catedrala Salisbury. În Anglia ceasurile erau considerate produse de lux, iar cei care le cumpărau erau obligaţi să plătească un impozit specific, introdus de statul englez în anul 1797.

Epopeea continuă şi apare primul ceas quartz. Funcţionarea acestuia se bazează pe proprietăţile acestei pietre naturale numită cuarţ, care dă naştere la semnale cu o frecvenţă exactă. Nevoia de creştere a preciziei a fost stimulată de cerinţele navigatorilor  pentru care măsurarea cât mai exactă a timpului era foarte importantă. În secolul al XVIII lea a fost oferit chiar un premiu de 20.000 de lire ( reprezentând valoarea a mai mult de un milon de dolari actuali) celui care va putea să inventeze un instrument de măsurare a timpului cu o precizie cât mai mare. Premiul a fost câştigat de John Harrison în 1761 pentru ceasul care avea o eroare de cinci secunde la două luni.

Stiinţa şi moda

Azi în epoca telefoanelor mobile super inteligente, produsele din categoria ceasuri de mana sunt considerate mai mult un accesoriu. Acest accesoriu este totuşi unul emblematic pentru personalitatea proprietarului. A avea un ceas automatic nu mai este un lux, ci un fapt normal pentru că poate fi cumpărat cu uşurinţă şi la preţuri accesibile. Ceasul quartz rămâne modelul cel mai precis şi mai ieftin din toată gama existentă pe piaţă. Evoluţia fizicii atomice şi descoperirea laserului au dus la crearea unor ceasuri cu o precizie de câteva sute de femtosecunde pe zi. Acestea se folosesc în astronomie pe telescoapele de mare putere sau acolo unde experimentele ştiinţifice o cer.

Tot ce am enumerat mai sus dă impresia unui amalgam de hazard şi precizie, care poate fi interpretat în funcţie de sistemul de valori la care ne raportăm: omul obişnuit la un accesoriu care defineşte hazardul sau omul de ştiinţă la un dispozitiv care defineşte precizia. Oricum ar fi, împreună reprezintă un tot unitar care face parte din viaţa noastră de zi cu zi.

Îți rămâne ție să stabilești ce este hazard şi ce este precizie!

Exit mobile version