Site icon CEASURI LA FIX

Cum Functioneaza Ceasurile Quartz

CEAS QUARTZ ERIDANUS 44 STANGA

Ce este cuarţul

Funcţionarea unui ceas quartz se bazează pe proprietăţile cristalului de cuarţ. Dar ce este cuarţul? Este un mineral (cunoscut şi ca alfa-cuarţ) foarte răspândit pe pământ care conţine în structura sa chimică dioxidul de siliciu. Deşi este incolor în stare pură, în natură cuarţul este întâlnit sub diverse nuanţe de roşu, verde, albastru sau negru în funcţie de impurităţile din zăcământ.

Cuarţul se extrage din cavităţile unor roci care poartă denumirea de geode. De obicei, el cristalizează trigonal în interiorul acestor roci fiind întâlnit în mod frecvent pe lângă filoanele de aur.  După ce a fost descoperit, cuarţul a fost utilizat exclusiv la fabricarea bijuteriilor, multe intre pietrele semi-pretioase gen agat, onix sau ametist nefiind altceva decât cuarţ amestecat cu mici cantităţi din alte substanţe.

Denumirea sa a fost rapid asimilată pe plan internaţional, deşi nici până astăzi nu este clară provenienţa acestui cuvânt. Ceasurile quartz sunt de obicei încadrate în categoria de ceasuri ieftine.

Efectul piezoelectric

Piezoelectricitatea este principala proprietate pe care se bazează producerea semiconductorilor. Mai pe înţelesul nostru,  efectul piezolelectric se datorează mai multor caracteristici ale cristalelor de cuarţ. Dacă un cristal de cuarţ este supus deformării,  el va da naştere unui potenţial electric. Apoi, dacă acelaşi cristal este supus unei tensiuni, acesta îşi va schimba forma şi va începe să vibreze cu o anumită frecvenţă. Acest fenomen este folosit şi la construcţia ceasurilor quartz. Mai important, s-a observat că dacă tăiem cristalul de cuarţ într-o anumită formă el va avea o anumită frecvenţă.  Astfel, putem căuta frecvenţa utilă asociată unei anumite forme a cristalului.

Mecanismul unui ceas quartz

La începutul secolului XX, Warren Marrison a inventat primul ceas quartz reuşind să pună în practică principiul numărării vibraţiilor din cristalul de cuarţ. În momentul în care bateria este introdusă în ceas, cuarţul este supus unei tensiuni. În funcţie de forma sa, cristalul începe să vibreze cu o frecvenţă precisă determinată.  Vibraţiile ajung în microprocesorul ceasului care le împarte în impulsuri cu frecvenţa mică. Impulsurile trec printr-o bobină mică, care la rândul ei le transmite unui magnet pe care se afla motoraşul de forma unui pinion. Rolul motoraşului este să pună în mişcare limbile ceasului.

Ceasul quartz, un produs accesibil şi uşor de întreţinut

Să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului: cel mai precis şi mai ieftin ceas de pe piaţă este ceasul quartz. Pentru că funcţionarea lui se bazează pe piese de dimensiuni foarte mici, orice impuritate care ajunge accidental în interior îl poate defecta. Odată stricat, cuarţul ceasului este iremediabil pierdut. Cam după trei ani de folosire, acest tip de ceas trebuie curăţat de cineva care chiar se pricepe la ceasuri. Schimbarea bateriei ceasului trebuie făcută cu grijă, pentru a evita desprinderea limbilor ceasului. Atenţie, o baterie de proastă calitate poate curge în interiorul ceasului oxidând cam tot ce este din metal.

În esenţă, întreţinerea ceasului constă în a-l feri de lovituri sau zgâriere şi a-i schimba bateria, atunci când observăm că rămâne în urmă.

Exit mobile version