Inventarea ceasului – o necesitate
Ce a fost mai important pentru omenire, timpul ca mărime fizică, cuantică, filozofică, sau inventarea ceasului? O întrebare grea la care răspunsul este relativ, în funcţie de sistemul de referinţă la care ne raportăm. Timpul defineşte un concept al fizicii şi filozofiei. În fizică exprimă schimbarea în forma ei continuuă, iar în filozofie este socotit un flux ireversibil şi de neoprit. Atât în fizică cât şi în cuantică sau filozofie timpul trebuie măsurat, astfel că apariţia instrumentelor pentru măsurarea timpului a devenit o necesitate.
Deşi încă din antichitate au fost inventate diverse metode de măsurare a timpului, primele ceasuri au apărut abia în secolul al XV-lea în Europa. Este vorba despre ceasurile care foloseau energia arcurilor. Cuvântul ceas aşa cum este cunoscut în limba engleză modernă provine de la “woecce“, cuvânt din engleza veche care desemna aşa numita “persoană de ceas”. În Anglia Evului Mediu era folosit de paznicii oraşelor pentru a ştii exact cât trebuie să stea într-un schimb la serviciu. Evoluţia rapidă a ştiinţei şi folosirea de tehnici performante a dus la apariţia a mai multor tipuri de ceasuri. Un ceas automatic reprezintă etalonul suprem în ceasornicărie.
Ceasurile de mana de-a lungul timpului
Primele ceasuri de mână, au fost privite ca pe un accesoriu destinat exclusiv femeilor, în timp ce bărbaţii foloseau doar ceasurile de buzunar. Primii bărbaţi care s-au incumetat să poarte ceasurile la mână au fost militarii şi asta abia către sfârşitul secolului al XIX-lea. Aceştia trebuiau să-şi sincronizeze tacticile de luptă fără să-şi desconspire mişcările de trupe de pe teren. Cu timpul piesele care intră în structura unui ceas s-au divizat pe două direcţii: piese pentru ceasuri mecanice şi piese pentru mai nou venitele ceasuri electronice.
Dezvoltarea industriei şi a procedeelor de prelucrare mecanică au dus la îmbunătăţirea calităţii şi la scăderea preţurilor pe piaţă datorită creşterii productivităţii. Putem spune fără modestie că indiferent de tipul de ceas, există multe modele de ceasuri ieftine astfel încât orice om obişnuit să-şi poată permite unul.
De la domeniul militar şi până la crearea de programe pe calculator de către IT-işti, ceasul este stăpânul timpului. Filozofic vorbind măsoară întreaga evoluţie a omenirii, nimic nu-i scapă.
Ceasul ca accesoriu
Desigur, nu putem uita de legătura dintre ceas şi modă. Ceasul a devenit în timp un accesoriu mult mai important decât credem sau ne imaginăm noi. De aici şi până la a recunoaşte că adeseori facem asocierea dintre personalitatea individului şi ceas ne trebuie …doar o secundă (ce ironie, nu-i aşa?).
Indiferent din ce unghi priveşti scurgerea timpului: termodinamic, cosmologic sau psihologic, ceasul comprimă în puţine cuvinte universul. Timpul universal defineşte în esenţă infinitatea, iar infinitul mic defineşte materia. Axa timp – materie – ceas ne călăuzeşte în existenţa noastră de zi cu zi şi se regăseşte în fiecare dintre noi. Frumoase cuvinte, adâncă filozofie, dar în esenţă este ceva simplu: ceasul.
Oricare ar fi tipul de ceas care vă place: cu pendul, solar, atomic, digital, mecanic, quartz, etc. vă lăsăm pe dumneavoastră să decideţi ce credeţi că a fost mai important pentru omenire: timpul ca mărime fizică, cuantică, filozofică, sau ….inventarea ceasului?
Interesant, nu?!